Външното министерство на Русия определи репортажа на телевизията „Имеди", излъчен на 13 март, като безпрецедентен и аморален.

"Политическата параноя никога не е носела полза и не е решавала сериозните проблеми в една държава", коментира официалният представител Андрей Нестеренко.

Припомняме, „Имеди" излъчи във вечерта на 13 март репортаж-компилация от стари кадри на въоръжено нахлуване на руски войски в Грузия, бомбардировка на летище и пристанище. Репортажът съдържа и информация за гибелта на президента Михаил Саакашвили.

Андрей Нестеренко посочва, че провокацията на „Имеди" не би могла да бъде извършена без санкцията, т.е. съгласието, на властта.
„Освен това самият президент Михаил Саакшвили не скрива своето одобрение на скандалното предаване", допълва Нестеренко,

Според вчерашния коментар на Саакашвили формата на репортажа не може да бъде приета и аплодирана, но „за съжаление, вчерашният сценарий е реалистичен". „Независимо от нервната реакция, аз считам, че е възможно един такъв репортаж да се превърне в препятствия за осъществяване на един такива планове", допълва Михаил Саакашвили.

Според директора на „Имеди" Георгий Арвеладзе целта на репортажа не е да се плаши обществото, а да се поговори за опасностите и заплахите, с които се сблъсква страната.
Според мнението на Нестеренко провокацията е нанесла реален удар по сигурността и стабилността на региона.

Разчитаме, че европейските наблюдатели в Грузия, както и международната общност ще дадат принципна оценка на този факт", заяви руският представител.

Посланикът на САЩ в Грузия вече разкритикува репортажа на „Имеди", като изрази съмнение, че той може да окаже помощ за осигуряване на безопасността на страната. Според мнението му репортажът е бил безотговорен и не се съгласува със стандартите за професионална журналистика.

И други посланици в Грузия са изразили недоумението си от излъчения репортаж.