Русия блокира в Съвета за сигурност резолюция за Либия с призив към всички, които подкрепят генерал Халифа Хафтар, да спрат настъплението към Триполи, предаде "Франс прес".

В документа, внесен от Великобритания, се съдържаше призив да бъдат подведени под отговорност "всички, които рушат мира и сигурността в Либия".

Според източници от дипломатическите среди, Москва е настоявала призивът да бъде адресиран в еднаква степен към всички въоръжени части в Либия. Промяната, предложена от Русия, не е била подкрепена.

Силите на Хафтар бомбардираха Триполи

Силите на Хафтар бомбардираха Триполи

Призивът на ООН за двучасово спиране на огъня не беше уважен…

След закритото си заседание през нощта срещу 6 април Съветът излезе с изявление за пресата, в което се настояваше армията на подкрепяния от Русия ген. Хафтар да прекрати бойните действия.
Припомняме, в четвъртък той обяви операция за превземане на столицата Триполи, където е базирано международно признатото правителство.
В момента Либия е на ръба на гражданска война.

След изявлението Великобритания предложи на 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на ООН аналогичен текст, оформен като резолюция. Русия обаче се обяви против.

Уточнява се, че в предложения от Великобритания текст се е съдържал призив към силите на Хафтар да прекратят бойните действия, а всички въоръжели сили в Либия да помогнат за деескалация на конфликта.

Русия усилено подкрепя Хафтар, който нееднократно пътува до Москва и дори преговаря със собственика на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин, приближен до руския президент Владимир Путин. В западните медии се появиха публикации, че военни от "Вагнер" са разположени в Либия.

САЩ настояват за политическо решение на конфликта. Вашингтон настоява за незабавно прекратяване на настъплението срещу Триполи.

"Тази едностранна военна операция срещу Триполи застрашава мирни жители и руши надеждата за по-добро бъдеще на либийците", подчерта държавният секретар Майк Помпео.