Русия е готова за по-тясно сътрудничество със САЩ по хуманитарните въпроси и борбата срещу тероризма в Сирия.
Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

„Ние отново потвърдихме необходимостта от справяне с хуманитарните въпроси в Сирия, говорихме за това как нашите военно-космически сили планират своите операции, взимайки предвид хуманитарните програми, изпълнявани в Сирия от ООН, Международния комитет на Червения кръст и други неправителствени организации”, коментирал Лавров пред репортери след среща с американския си колега Джон Кери.

„Ние заявихме, че сме готови за по-тясна координация на действията с предвожданата от САЩ коалиция в тази посока, но най-важното нещо, за което говорихме, беше координацията на антитерористичните действия”, добавил той.   

Вашингтон е съгласен с Москва, че Минските споразумения за уреждане на конфликта в Донбас не трябва да бъдат пренаписвани, подчерта още Лавров.

„Минските споразумения не подлежат на каквато и да е интерпретация. В тях са записани абсолютно необходими стъпки, които трябва да бъдат предприети на първо място от украинското правителство и опълченците и които трябва да доведат до разрешаване на цялата ситуация чрез диалог между Киев и Донбас”, изтъкнал още Лавров.  

„Уверявам ви, че има, разбира се, необходимост да се търсят компромиси, но за това как да се прилага това, което е посочено в Минските споразумения, а не тези споразумения да бъдат пренаписвани. И това е мнението, което ние споделяме с нашите американски партньори”, заявил още руският първи дипломат.