Русия е разочарована от позицията на западните страни, които блокираха в Съвета за Сигурност на ООН заявление по отношение на сирийския град Палмира. Този проект бе подготвен от руска страна, пише ТАСС, позовавайки се на изявление на говорителя на външното министерство Мария Захарова.

"Ние не само сме удивени и разочаровани от позицията на западните колеги, колкото сме озадачени от истинността на техните намерения по отношение на мирното урегилиране на Сирия", заяви тя. Предполагахме, че въздържането на западните столици по освобождаването на Палмира е случайно явление. Сега разбираме, че това е част от системен подход", каза тя.

Въпросът за възстановяване на освободения от ислямистите древен град Палмира в Сирия ще бъде разгледан на съвещание на групата на приятелите на международното наследство на 31 март в парижката централа на международната организация.

Бойците от "Ислямска държава" превзеха на 20 май 2015 година град Палмира, разрушавайки няколко древни паметника, включително статуята на лъва Аллат, който е на около 2 хил. години, храм Баалшамин и най-голямото съоръжение на града - храм Бела, построен при император Тиберий в 32 година след Христа.  

Терористите обезглавиха един от най-известните археолози на Сирия, 80-годишният Халед ал-Асаад, който бе посветил живота си на изучаването на наследството на древния град.

На 27 март т.г. сирийската армия установи контрол над Палмира.