ФСБ задържа петима души, които "под координацията на украински гражданин" се опитвали да придобият 1 кг радиоактивно вещество цезий-137 за 3,5 млн долара . Те щели да го изнесат в чужбина и да го използват във войната в Украйна, за да обвинят Русия в използване оръжия за масово унищожение. Това съобщиха за ТАСС в петък от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация, със силовата подкрепа на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, при незаконно придобиване на радиоактивно вещество с цел контрабанда му от Руската федерация, залови на местопрестъплението петима членове на организирана престъпна група. група, действаща под координацията на гражданин на Украйна", са заявили от ФСБ.

"Според данните, получени по време на разработката, престъпната група, действаща в интерес на чуждестранен клиент, е предприела стъпки за заобикаляне на законови забрани и ограничения за придобиване на един кг изотоп цезий-137 за 3,5 милиона долара, за да пренесе контрабандно радиоактивното вещество от Руската федерация в чужбина и то да се използва във вреда на руските интереси в хода на Специалната военна операция (така Русия нарича войната в Украйна-бел.ред.) и провеждане на информационна и пропагандна кампания за дискредитиране на страната на международната арена чрез организиране на постановки на използване на оръжия за масово унищожение", отбелязват от ФСБ.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски каза тази седмица, че украинското разузнаване е получило информация, показваща, че Русия обмисля извършването на "терористична" атака в контролираната от Русия Запорожка ядрена централа  в Южна Украйна, включваща изпускане на радиация.

Русия отрече това и на свой ред обвини Киев, че планира да превземе централата и да обстрелва нейните съоръжения, включително тези, където се съхранява ядрено гориво. Той също така обвини Киев, че планира нападение с "мръсна бомба" срещу Русия, нещо, което Украйна отрече.

САЩ мислят за касетъчни боеприпаси за Украйна

САЩ мислят за касетъчни боеприпаси за Украйна

В сила са ограничения на Конгреса на САЩ за предоставянето им