Съединените щати смятат, че доставката на касетъчни боеприпаси ще помогне на Украйна, пише Ройтерс, позовавайки се на заместник-помощник-министъра на отбраната на САЩ за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър.

Според агенцията Киев преди това е призовавал членове на Конгреса да окажат натиск върху администрацията на президента Джо Байдън, за да одобри изпращането на подобрени двуетапни конвенционални боеприпаси (DPICM) в Украйна.

Касетъчните боеприпаси, забранени в повече от 120 страни по света, обикновено освобождават големи количества малки експлозивни суббоеприпаси, които се разпространяват в широк район и могат да убият цивилни.

"Нашите военни експерти потвърдиха, че DPICM ще бъдат особено полезни срещу окопи на бойното поле", каза Купър.

Няма напредък по отношение на доставките, каза тя, поради съществуващите ограничения на Конгреса за предоставяне на DPICM и опасения относно позицията на съюзниците, добави тя.

Противниците на използването на касетъчните боеприпаси предупреждават, че поради голямата си зона на поразяване те могат да осакатят и убият цивилни, а снарядите, които не експлодират, са опасни дълги години след края на конфликта.

Договорът от 2008 г., забраняващ производството, използването и притежаването на касетъчни боеприпаси, беше приет от 123 страни, включително повечето членки на НАТО. САЩ, Русия и Украйна отказаха да се присъединят към споразумението.

"По отношение на ефективността на бойното поле смятаме, че това (използване на касетъчни боеприпаси) би било от полза", каза Купър.

WSJ: И САЩ доставят снаряди с обеднен уран в Украйна

WSJ: И САЩ доставят снаряди с обеднен уран в Украйна

Вашингтон обмислял доставката на касетъчни боеприпаси