Руски съд глоби в четвъртък платформата за съобщения WhatsApp Meta Platforms Inc's (META.O) и собственика на Snapchat Snap Inc (SNAP.N) за предполагаем отказ да съхраняват данни на руски потребители в страната, съобщава агенция Ройтерс.

Москва влезе в конфликт с Big Tech относно съдържание, цензура, данни и местно представителство в спорове, които ескалираха, след като Русия изпрати сили в Украйна на 24 февруари.

Таганският районен съд в Москва глоби WhatsApp с 18 милиона рубли (301 255 долара) и Snap с 1 милион рубли, предадоха информационните агенции. WhatsApp беше глобен за същото нарушение миналия август.

Русия ограничи достъпа до водещите платформи на Meta Facebook и Instagram, както и другата социална мрежа Twitter (TWTR.N), скоро след началото на конфликта в Украйна, ход, който критиците определиха като опит на Русия да упражнява по-голям контрол върху информационните потоци.

Руската прокуратура поиска обявяването на Meta за екстремистка организация

Руската прокуратура поиска обявяването на Meta за екстремистка организация

И Instagram спира в Русия

Мета беше признат за виновен в "екстремистка дейност" в Русия и видя обжалване срещу маркера, отхвърлено през юни, но Москва разреши на WhatsApp да остане достъпен.

Според решението, когато се позовават на Meta в публичната сфера, организациите и лицата са длъжни да включат отказ от отговорност, че дейностите на Meta са забранени на руска територия.

LinkedIn на Microsoft (MSFT.O) беше блокиран в Русия от години, след като съд установи, че е нарушил правилото за съхранение на данни, което беше прието през 2015 г.

Русия блокира Instagram от 14 март

Русия блокира Instagram от 14 март

След призиви за насилие срещу руснаци