Русия привика посланика на Латвия и изрази изрази остър протест заради "продължаващата политика на държавен вандализъм в Латвия за демонтирането на съветски паметници", съобщава ТАСС.

"На ръководителя на латвийската дипломатическа мисия беше връчена протестна нота във връзка с продължаващата политика на държавен вандализъм в Латвия с демонтирането на съветски паметници. Разглеждаме това варварство в контекста на официалната политика на Рига за възхвала на нацизма", посочват от руското външно министерство.

"Беше обърнато внимание на публичните антируски изявления на посланика, по-специално тези, че Рига разрушава паметници на съветските освободители, тъй като специалната военна операция на Русия в Украйна е продължение на войната срещу фашизма в средата на миналия век. Беше отбелязано, че подобни неофашистки изявления на дипломат, работещ в Русия, са недопустими", подчертават от МВнР.

Полша събори съветски паметници и разгневи Русия

Полша събори съветски паметници и разгневи Русия

Това бил пореден опит за провокиране на омраза у поляците към руснаците

Отбелязва се, че посланик Марис Риекстинс е бил уведомен, че действията на латвийските власти за възпрепятстване на функционирането на културния център "Дом на Москва" в Рига и санаториума "Янтарни бряг" в Юрмала с оглед на възможното отчуждаване на тези руски имоти са напълно незаконни.

"Беше подчертано, че пълната отговорност за тези и други враждебни действия ще бъде изцяло на латвийската страна. Запазваме си правото да предприемем ответни мерки, включително асиметрични, които със сигурност ще бъдат болезнени за Рига", предупреждават от външното министерство. Добавяйки, че посланикът е взел под внимание позицията на Москва.

Руски депутат поиска Митрофанова да поеме под закрила паметника "Альоша"

Руски депутат поиска Митрофанова да поеме под закрила паметника "Альоша"

Той се опасява от оскверняването или събарянето му