Русия експулсира естонски дипломат.

Ходът е в отговор на подобна мярка, предприета от Талин на 19 март.

Руското външно министерство посочва, че е привикало естонския шарже д'афер Яна Ванамьолдер, за да изрази "остър протест" във връзка с обявяването за персона нон грата на руски дипломат "без никакви основания".

"Въз основа на принципа на реципрочност дипломатически служител на естонското посолство в Москва е експулсиран от Русия", отбелязват от ведомството.

През март Естония предприе същото действие във връзка с предполагаеми операции на руските разузнавателни служби срещу националната сигурност.

Естония гони руски дипломат за пропаганда в подкрепа на войната

Естония гони руски дипломат за пропаганда в подкрепа на войната

Той има срок до 29 март да напусне страната

Министерството на външните работи на Естония заяви, че руското посолство се е намесило във вътрешните работи на балтийската страна по неприемлив начин, по-конкретно в съдебния процес, като е придобило документи от наказателно дело и е допринесло за публикуването им в руските социални медии.

"Няма да толерираме нито да приемем каквато и да е намеса във вътрешните работи на Естония и ще реагираме на подобни ситуации по бърз и конкретен начин. С експулсирането на дипломата ние демонстрираме, че Естония няма да допусне каквито и да е действия, дирижирани от чужда държава върху нейната територия", заявиха тогава от ведомството.

Новият дипломатически ход на Москва идва, след като преди дни тя обяви и словенски дипломат за персона нон грата.