Естония експулсира руски дипломат, съобщава ТАСС.

Решението на Министерството на външните работи на страната да изгони един от служителите на руското посолство е поради предполагаемите му действия, които подкопават "сигурността и конституционния ред на Естония".

"Днес, 24 март, Министерството на външните работи на Естония привика временния шарже д'афер на руското посолство и връчи дипломатическа нота за обявяване на член на дипломатическия персонал на посолството за персона нон грата", информират от ведомството.

"Дейностите на въпросното лице са в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и то трябва да напусне Естония до 29 март", допълва се в изявлението.

Естония отзова посланика си в Русия

Естония отзова посланика си в Русия

Той е напуснал резиденцията си рано тази сутрин

От естонското МВнР посочват, че въпросният дипломат е участвал в пряко и активно подкопаване на сигурността и конституционния ред на Естония, разпространявайки пропаганда, която оправдава военните действия на Русия и предизвиква разделение в естонското общество.

През февруари руското външно министерство обяви, че понижава дипломатическите си отношения с Естония и разпореди посланикът на балтийската да напусне Москва на 7 февруари.

Впоследствие естонското външно министерство обяви, че руският посланик в Талин Владимир Липаев трябва да напусне Естония в същия период.

Според Липаев естонските власти са създали атмосфера, "която е абсолютно неестествена за дипломатическите отношения" и не са оставили на Москва друг избор, освен да понижи дипломатическите отношения.

Русия понижи нивото на дипломатическите си отношения с Естония

Русия понижи нивото на дипломатическите си отношения с Естония

Заради "тотална русофобия и враждебност"