Русия може да отговори на всяка конфискация от страна на САЩ на нейните замразени валутни резерви, като конфискува активите, включително имущество и пари, на американски граждани и инвеститори в Русия. Това заяви заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, който позволява на администрацията на Байдън да конфискува руски активи, държани в американски банки, и да ги прехвърли в Украйна. Според Кремъл подобен акт е незаконен и ще провокира ответна реакция.

Г-7 също умува какво може да направи съсзамразените руски активи.

Медведев подчерта, че Русия няма да може да отвърне със същия мащаб срещу евентуалното изземване на нейните резерви от страна на САЩ. Причината е ясна - ние не разполагаме със значително количество американска държавна собственост, включително пари. Следователно отговорът може да бъде само асиметричен, отбеляза той.

Става дума за възбрана, например със съдебно решение, върху имущество на частни лица, намиращо се в юрисдикцията на Русия (пари, недвижимо и движимо имущество в натура, права на собственост). Това е сложна история, тъй като тези лица обикновено са действали като инвеститори в руската икономика, посочи Медведе.

По думите му законът в Русия трябва да бъде променен, за да позволи подобни конфискации на активи в полза на руската държава.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви по-рано тази седмциа, че Москва ще защитава легитимните си интереси в случай, че нейните активи бъдат конфискувани, но не разкри стратегията и тактиката.

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Москва вече е изготвила законодателство за отмъщение