Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия вече е изготвила законодателство за отмъщение, в случай че руски активи за близо 300 милиарда долара бъдат иззети от Запада и използвани в помощ на Украйна, съобщава "Ройтерс".

След като руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с Централната банка и финансовото министерство на Русия, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Високопоставени служители в Съединените щати искат да конфискуват активите, за да помогнат на Украйна, въпреки че някои банкери и европейски служители се опасяват, че това би създало опасен прецедент.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие закон, включително законопроект с разпоредба, която би позволила конфискацията на руски суверенни активи, въпреки че най-големият дял от активите са в Европа.

МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари по ръст всички развити икономики

МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари по ръст всички развити икономики

Москва твърди, че западните санкции срещу нейните критични индустрии са я направили по-самостоятелна

"Имаме и готов отговор. Имаме проектозакон, който сме готови да разгледаме незабавно, за ответните мерки", подчерта Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.

"И европейците ще загубят повече от нас", предупреди Матвиенко, която е член на Съвета за сигурност на Русия.

Тя не даде подробности какъв би бил отговорът на изземването на руски активи, което все още се обсъжда на Запад.

Един от вариантите, който се обсъжда от Запада, е да се конфискува доходът върху основните активи, без да се взема самият актив.

Путин твърди, че Западът е отприщил това, което той представя като икономическа война срещу Русия. Той обаче открои както устойчивостта на руската икономика, която нарасна с 3,6% през миналата година, така и провала на санкциите за спиране на руската търговия.

The Economist: Има шанс с руски активи Украйна да даде отпор на Москва

The Economist: Има шанс с руски активи Украйна да даде отпор на Москва

Инвестирането на паричните наличности на Русия би донесло 3,3 милиарда евро годишно чрез петгодишни германски фондове

Кремъл многократно е заявявал, че всяко изземване на руски активи би противоречало на всички принципи на свободните пазари, които Западът поддържа, и би подкопало доверието в щатския долар и еврото, като същевременно възпрепятства глобалните инвестиции и разклаща доверието в централните банки на западните страни.

Русия увери, че ще оспори всяка конфискация на активите си в съда.

Някои руски официални лица намекват, че ако руските активи бъдат иззети, същото може да се случи с активите на чуждестранни инвеститори, блокирани в специални сметки от така наречения тип "C" в Русия.

Не е ясна точната парична сума в тези сметки.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин вчера заяви, че Русия има основания да конфискува западни активи след хода на Камарата на представителите на САЩ.

Той посочи, че от 280 милиарда долара руски активи, замразени в чужбина, едва 5 до 6 милиарда долара са в Съединените щати, а около 210 милиарда евро (224 милиарда долара) са в Европейския съюз.

Западните банки се разтревожиха от идеята на ЕС за руските активи

Западните банки се разтревожиха от идеята на ЕС за руските активи

Опасяват се от скъпоструващи съдебни спорове, които могат да продължат с десетилетия