След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ гласува с голямо мнозинство в подкрепа на законопроект, с който се отпускат около 61 млрд. долара за цели, пряко или косвено свързани с подкрепата за Украйна.

След приключването на законодателния процес Вашингтон ще може да възобнови военните доставки за Киев, които са прекъснати от няколко месеца, припомни АП.

В подкрепа на законопроекта гласуваха както демократите, така и републиканците, като 312 от тях се обявиха "за", а 112 - "против".

Бюджетното искане все още трябва да бъде повторно одобрено от Сената, където голямо мнозинство от законодателите подкрепят помощта за Украйна. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър предварително предупреди колегите си, че може да им се наложи да работят през почивните дни, ако Камарата на представителите приеме пакета за помощ.

След това той трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да направи това незабавно, щом документът стигне до него.

Законопроектът за подпомагане на Украйна предвижда да се изразходват общо 60,84 млрд. долара, но това включва 23,2 млрд. долара за попълване на американските военни запаси, намаляващи след военните доставки за Киев, и 11,3 млрд. долара за текущи американски военни дейности в региона, като обучение на украинските войски извън страната им и военно присъствие в страните от източния фланг на НАТО.

 Конгресът на САЩ придвижи гласуването на чуждестранната военна помощ

Конгресът на САЩ придвижи гласуването на чуждестранната военна помощ

Законодателния пакет на стойност 95 милиарда долара, предоставящ помощ на Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион

Както съобщиха Politico и Washington Post тази седмица, Пентагонът е подготвил предварително голяма пратка от подновената военна помощ за Украйна, така че доставката на боеприпаси за украинската армия ще отнеме "по-малко от седмица" след финализирането на бюджета.

Също така в събота Камарата на представителите трябва да гласува поотделно пакетите с помощи за Израел и Тайван. Първоначално те бяха част от един пакет с бюджета за подкрепа на Украйна, но в крайна сметка председателят на Камарата реши да ги раздели.

Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна, съобщиха във Фейсбук от българския Министерски съвет.

Те посочват, че пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство.