Ускоряването на притока на инвестиции, трансформацията на пазара на труда, ефективността на реалния сектор и бързото развитие на инфраструктурата могат да допринесат за издигането на руската икономика до първите четири най-големи икономики в света до 2030 г. Това заяви министър-председателят Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

"До 2030 г. Русия трябва да бъде една от четирите най-големи икономики в света по паритет на покупателната способност. Разбира се, трябва да действаме бързо и в различни посоки", отбеляза той.

По негови думи първата стъпка е да се осигури ускорено развитие на инвестициите в капиталоемки бизнеси, както и проекти за технологичен и индустриален суверенитет.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

До края на 2023 г. БВП ще бъде с около 8% под нивото на производството през 2021 г.

"Важно е пазарът на труда да се трансформира, да се създаде система, която да позволява по-гъвкава преквалификация на кадри в съответствие с нуждите на нашата икономика", отбеляза премиерът.

Мишустин припомни, че нивото на безработицата в Русия е паднало до исторически минимум от 2,8%.

Освен това според него е от ключово значение да се повиши ефективността на реалния сектор и производителността на труда.

"В ход е съответен национален проект, който през миналата година обхвана около 6000 предприятия, в които работят около 1,5 милиона души. От съществено значение е да осигурим бързо развитие на инфраструктурата и да насърчим износа на нересурсови и неенергийни стоки към пазарите на приятелски страни", заяви той.

Путин призна 2022 г. за най-тежката година за икономиката на Русия

Путин призна 2022 г. за най-тежката година за икономиката на Русия

Страната обаче щяла да остане част от световната икономика въпреки нежеланието на Запада