Русия отбелязва най-ниската безработица от 3% през последните десетилетия, което й дава основа за продължаване на растежа на реалните доходи през 2023 и 2024 година.

Това заяви министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран пространно от ТАСС, която преразказва негово интервю за друго издание.

"Това е най-важното, за да могат нашите хора да имат добри доходи и в по-малка степен да усещат ограниченията, пред които е изправена страната ни", завършва Силуанов.

В интервюто му не се посочва по никакъв начин, че нивата на безработицата се влияят от мобилизацията на хилядите руснаци, които се намират в момента на фронта.

Силуанов продължава с оптимизма - заявява, че руската икономика тази година може да нарасне с 2,5 процента.

"Ако миналата година икономиката се сви с 2,1%, то тази година очакваме икономиката да се възстанови... с 2,5%, може би дори повече. Така че можем да кажем, че ще си върнем спада, който се случи преди", продължава министърът.

Очакванията му са, че инфлацията ще остане 6% през 2023 година.

Санкциите на Запада надхвърлили най-лошия сценарий на Русия

Санкциите на Запада надхвърлили най-лошия сценарий на Русия

Руската икономика обаче показала своята стабилност в трудни периоди

"Централната банка и аз ще предприемем всички мерки, за да свалим инфлацията до нивото на нашите планирани стойности", добави той.

Според министъра реалните доходи на населението нарастват благодарение на предприетите мерки за подпомагане на уязвимите слоеве от населението и засилване на икономическия растеж.

Едновременно с това държавната агенция ТАСС сутринта разпространи оптимистична прогноза на аналитичния център "ПроЗерно", който изчислява ползите от влизането в състава на Руската федерация на анексираните области на Украйна.

Русия иска да замести японската риба на китайския пазар

Русия иска да замести японската риба на китайския пазар

Възползвайки се от изпускането на пречистена вода от Фукушима в морето

Влизането на Донецката и Луганската народни републики, Херсонската и Запорожката област в Русия позволи да се създаде стабилна изкупувателна мрежа и да се подобри работата на агропромишления комплекс. Ако по-рано реколтата от новите региони отиваше в Русия по хаотичен начин, сега има промени.

По-специално, износителите работят по-стабилно, с ясни условия, а не създават само мрежа за закупуване.

"Това е значителен плюс за земеделските производители в новите региони", коментира директорът на аналитичния център Петриченко.

Министерството на земеделието на Руската федерация съобщи, че зърнената реколта в Русия, като се вземат предвид новите региони през 2023 г., може да достигне 123 милиона тона, включително 78 милиона тона пшеница. През 2022 г. в Русия са събрани около 158 милиона тона зърно.