Санкциите на Запада срещу Русия, наложени ѝ миналата година, надхвърлят най-лошия сценарий. Това заяви управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина пред Държавната дума (долната камара), съобщава ТАСС.

"Разбира се, едва ли беше възможно да се подготвим за такъв абсурден поток от санкции, тъй като външните условия се развиха за нас отвъд най-лошия сценарий. Въпреки това балансираната и твърда политика от предишните години, опитът в борбата с кризата ни позволиха да реагираме ефективно", отчете тя.

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Постигнати са три важни цели - решителност и единство на Запада, трайно влошен военен и икономически капацитет на Русия

Руската икономика и финансова система показаха своята стабилност в трудни периоди, отбеляза Набиулина.

"Компаниите и гражданите за пореден път демонстрираха способността си бързо да се приспособяват към новите обстоятелства. Мерките за държавна подкрепа бяха достатъчни и позволиха на икономиката да преодолее бума от санкции. Банките и другите организации, работещи във финансовия сектор, функционираха стабилно, осигурявайки на страната необходимите финансови средства", посочи тя.

От своя страна, Банката на Русия следва политика, която осигурява поддържане на финансова стабилност и доста бързо възстановяване на ценовата стабилност, обобщи шефът на регулатора.

Путин обещава активно развитие на руската икономика през 2023 г

Путин обещава активно развитие на руската икономика през 2023 г

Очаква 3% инфлация за април