Някои западни банки са против предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро от лихви, спечелени от замразени руски активи. Това разкриха високопоставени източници от сектора, съобщава "Ройтерс".

Опасенията са, че подобен ход може да доведе до скъпоструващи съдебни спорове.

Вчера лидерите на Европейския съюз се съгласиха да продължат работата по план за използване на до 3 милиарда евро годишно за доставка на оръжия за Украйна в опит да засилят борбата на Киев срещу Русия, която все още ще притежава основните замразени активи. Според лидерите на ЕС приходите могат да бъдат използвани в рамките на няколко месеца.

Някои банки обаче се опасяват, че впоследствие може да бъдат подведени под отговорност от Русия, ако са замесени в прехвърляне на пари към Украйна, и че планът на ЕС може да бъде разширен до активи в сметки, които те държат на санкционирани лица и компании.

Такова разширяване все още не е обсъждано от ЕС.

Източниците са обезпокоени и че предложенията ще доведат до по-широка ерозия на доверието в западната банкова система.

Русия плаши западните банки с катастрофални последици при конфискацията на активи

Русия плаши западните банки с катастрофални последици при конфискацията на активи

Някои западни банки лобират срещу предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро от лихви върху руски активи

Според тях има вероятност от съдебни спорове, когато антируските санкции в крайна сметка бъдат облекчени или премахнати.

Русия твърди, че всеки опит за отнемане на нейния капитал е "бандитизъм", който ще доведе до съдебни действия, продължаващи десетилетия, срещу всички замесени. Москва многократно е заявявала, че ще отмъсти, ако нейните активи или доходи бъдат иззети.

Euroclear притежава еквивалента на 190 милиарда евро ценни книжа и парични средства на Руската централна банка. Западните банки също държат активи за милиарди евро, лири и долари, собственост на компании и физически лица, които са обект на санкции.

Над 3,5 милиона руснаци имат замразени активи в чужбина на стойност около 1,5 трилиона рубли (16,32 милиарда долара), съобщи миналата година руският министър на финансите Антон Силуанов.

Планът на ЕС предвижда плащане на такса на Euroclear.

Базираният в Белгия централен депозитар на ценни книжа, който счита за акционери някои от най-големите банки в света, ще получи разрешение и да задържи временно 10% от печалбите на блокираните руски активи като предпазна мярка срещу съдебни спорове.

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

ЕК одобри приходите от замразените руски активи за Украйна

Ние продължаваме много ясно да стоим до Украйна, както сме обещали, увери председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Съгласно плана на ЕС около 90% от конфискуваните средства ще бъдат насочени през Европейския механизъм за подпомагане на мира за закупуване на оръжия за Украйна. Останалите ще бъдат използвани за възстановяване и реконструкция.

Законът за санкциите на ЕС, Англия и САЩ обикновено предвижда замразяване на активи, собственост на определени страни, но не и конфискация. Активите могат да бъдат конфискувани съгласно английското законодателство, но само ако се счита, че са облага от престъпление.

Разрешаването на конфискация и преразпределение на лихвите, спечелени от тези активи, излага банките на риск да бъдат оспорени от собствениците, предупредиха източниците.

Един източник предупреди за прецедента, който това предложение ще създаде и за "използването като оръжие на чуждестранни резерви и активи".

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

EK дава на Украйна три милиарда евро приходи от замразените руски активи

Отделно Белгия ще предостави около 1,5 млрд. евро

В отговор на западните санкции Русия конфискува активи, назначи ново ръководство във филиалите на западни компании и принуди напускащите фирми да продават с огромни отстъпки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано тази седмица, че предложението на ЕС ще подкопае международното право и предупреди за неизбежни щети за Европа и десетилетия на правни спорове.

"Европейците добре осъзнават какви щети могат да нанесат подобни решения на тяхната икономика и на техния имидж, на репутацията им като надежден, така да се каже, гарант за неприкосновеността на собствеността", отбеляза той.