Кремъл заяви в петък, че правните отдели на западните банки разбират "катастрофалните последици", които биха последвали, ако ЕС продължи с плановете си за конфискуване на руски активи, предава "Ройтерс".

Някои западни банки лобират срещу предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро от лихви, спечелени от замразени руски активи, казаха високопоставени източници от индустрията, опасявайки се, че това може да доведе до скъпи съдебни спорове.

Лидерите на Европейския съюз в четвъртък се съгласиха да продължат работата по план за използване на до 3 милиарда евро годишно за доставка на оръжия за Украйна, докато се опитват да подпомогнат борбата на Киев срещу Русия, която все още ще притежава основните замразени активи . Лидерите на ЕС казаха, че приходите могат да бъдат използвани в рамките на няколко месеца.

"Чухме изявления от Брюксел, че приходите от нашите активи не принадлежат на никого", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Това не е така. Те принадлежат на притежателите на активите, собствениците на активите."

В отговор на доклада на Ройтерс, според който някои банки се страхуват, че по-късно може да бъдат подведени под отговорност от Русия, ако участват в прехвърляне на пари към Украйна, Песков отправи слабо завоалирано предупреждение.

"Правният отдел на всяка банка разбира катастрофалните последици от подобни действия за експроприация на активи както за банката, така и за страната като цяло и за европейската икономика", каза Песков.

"Ако подобни решения се реализират, това ще има много сериозни последици за тези, които са ги взели и изпълнили."

Песков се оплете с думата "война"
Обновена

Песков се оплете с думата "война"

Русия, според него, ще продължи да "освобождава" анексираните области на Украйна