Според говорителя на руския президент Дмитрий Песков, специалната военна операция в Украйна вече е прераснала във война поради намесата на Запада. Той заяви това в интервю за "Аргументи и факти" цитиран от ТАСС.

Песков заяви, че Русия е в състояние на война, като добави, че убеждението му е, че тази кампания се превърнала във война веднага след като Западът станал участник на страната на Украйна.

Той призова за вътрешна мобилизация в руското общество. Освен това, говорителят на Кремъл заяви, че Русия трябва да "освободи" своите "новите региони", за да гарантира сигурността на хората там, като спомена четирите украински региона, които Русия обяви, че анексира през 2022 година.

Припомняме, че Киев многократно е заявил, че войната няма да спре, докато и последния руски войник не бъде изгонен от суверенните украински територии, включително Крим.

Песков подчерта, Русия няма да позволи на границите ѝ да съществува държава, готова да използва всякакви методи, за да си върне Крим.

Китай вижда решение чрез преговори на войната в Украйна

Китай вижда решение чрез преговори на войната в Украйна

Пратеник на Пекин е посетил Москва, Киев и европейски столици

По-късно в ежедневен разговор с репортери Песков трябваше да изясни думите си. Той каза, че юридически в Украйна все още се провежда "специална военна операция", но всъщност тя "се е превърнала във война".

Това не е първият път, когато Песков говори за това. Например, на 14 февруари, в кулоарите на Форума за бъдещи технологии, той разсъждава така: "Срещу Украйна започна специална военна операция. С течение на времето тя придоби формата на война срещу колективния Запад. Война, когато страните от колективния Запад, водени от Съединените американски щати, са пряко въвлечени в този конфликт.

След февруари 2022 г. руските граждани започнаха редовно да бъдат глобявани за думата "война" по закона за "дискредитиране" на армията. За по-широки антивоенни изявления руснаците са обект на наказателно преследване по членове за "военни фалшификати" и "дискредитация".

Песков помоли думите му да не се сравняват с думите на противниците на войната. "Това е напълно неуместно сравнение, защото (в антивоенните изявления) го няма моят контекст. Думата "война" се използва в различни контексти. Това е абсолютно (точно). Просто сравнете какъв контекст имам аз и какъв контекст имат (противниците на инвазията), каза Песков пред репортери.

Песков: Русия се консолидира около Владимир Путин

Песков: Русия се консолидира около Владимир Путин

Страната категорично застава зад своя президент