В руския парламент - Държавната дума, е внесен законопроект за забрана на абортите в частни клиники. Това разкри ТАСС>

"Изкуственото прекъсване на бременността ще се извършва в медицински организации от държавната и общинската система на здравеопазване", се казва в документа, внесен в Държавната дума в сряда.

Законопроектът 510787-8 е внесен от законодателното събрание на Нижегородска област.

През ноември беше съобщено, че частни клиники в Крим доброволно са отказали да извършват аборти. Ръководителят на републиката Сергей Аксьонов нарече решението на частните клиники в Крим обществена инициатива.

През юни заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой призова руското Министерство на здравеопазването да забрани абортите в търговските клиники.

През октомври Министерството на здравеопазването ограничи приложението на препаратите мизопростол и мифепристон, които най-често се използват от частните клиники за прекъсване на бременността. Преди това здравното ведомство издаде методически препоръки, с които призова лекарите да формират "негативно отношение към абортите" сред жените, обобщи "Дойче веле".

Руската православана църква също е срещу абортите.

Миналата година в Русия Статистическата служба е регистрирала 506 000 процедури за изкуствено прекъсване на бременността, една пета от които са били извършени в частни клиники. Министерството на здравеопазването отчете спад на абортите с шест процента и обясни тези успехи с консултациите преди предприемането на процедурата.