Руският премиер Михаил Мишустин обяви, че правителството ще отпусне над 4,5 млрд. рубли (около 100 млн. лв.) за сдържане на цените на брашното и хляба в страната.

"Правителството ще продължи да подкрепя предприятията от хранителната промишленост. Ще насочим повече от 4,5 млрд. рубли към регионите, за да предотвратим повишаване на цените поради поскъпването на зърното", уточни руският премиер, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че правителството очаква, че тези пари ще компенсират производителите за част от разходите за закупуване на пшеница, а хлебната индустрия ще намали разходите за продажба на техните продукти.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който дава на правителството на страната правото самостоятелно да регулира цените на социално важни продукти, ако възникне необходимост.

Факторите на нестабилност на икономическото развитие в Русия и в света продължават, те са свързани, наред с други неща, с последиците от пандемията на коронавируса. Тази ситуация изисква бързо вземане на решения, които ще имат положителен ефект върху цялата страна, заяви още Путин, откривайки заседание по икономически въпроси.

"Факторите на нестабилност на икономическото развитие продължават да съществуват навсякъде сега", отбеляза той и допълни: "Ние разбираме какво е причинило това: това са последиците от пандемията, принудителните ограничения и прекъсването на глобалното сътрудничество и търговските връзки."

Според руския държавен глава при тези условия било важно "вземането на решения възможно най-бързо, своевременно, които ще бъдат търсени от бизнеса и гражданите, ще даде реален положителен ефект за предприятията, организациите, регионите и за цялата страна като цяло".