Русия и Германиязаедно ще се постараят да помирят Грузия и Абхазия и да сложат начало на мирното регулиране на конфликта.

Това заяви късно снощи външният министър на Русия Сергей Лавровслед като проведе среща с германския си колега Франк Валтер Щайнмайер.

"Ние сме длъжни да направим повече усилия, в рамките на ООН и да изготвим пътна карта за регулиране на конфликта", каза лавров. Той добавя, че най-важното е постигнато - страните са постигнали разбиране за проблема.

От своя страна германският министър констатира, че позициите на ръководството на Грузия и Абхазия все още са твърде далеч една от друга. По думите му обаче, ескалацията на конфликта от последните седмици показва, че страните и международните сили трябва да положат всички възможни усилия.

„При тази конфликта ситуация обаче, няма прости решения", коментира Щанмайер.
Припомняме, Германия излезе с предложение за три етапен план за регулиране на конфликта в Абхазия, който обаче непризнатата република отхвърли.

Самият Лавров определи плана на Германия като правилен и от изключителна необходимост. Като забележка, която той не приема обаче е точката за завръщането на грузинските бежанци. По думите му тя е „непълно нереална".

Темата за завръщането на бежанци е особено чувствителна и би трябвало, по думите на руският външен министър, да се постави едва в един финален етап.