Русия и Индия обсъдиха перспективи за военнотехническо сътрудничество, включително за съвместно производство на модерни оръжия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар, съобщава ТАСС.

Лавров посочи, че двамата са обсъдили взаимодействието в сектора на ядрената енергетика и изтъкна сътрудничеството между Русия и Индия в космическия сектор.

"Отдаваме голямо значение на изследването на космоса в области като сателитна навигация, космическа наука и пилотирани програми", отбеляза руският първи дипломат.

По негови думи сътрудничеството на двете страни на международните платформи е било оценено високо.

Индия е готова да обмисли таван на цената на руския петрол

Индия е готова да обмисли таван на цената на руския петрол

Това би било важен сигнал за възможния натиск срещу Русия

"Подчертахме важността на активните преговори за сключване на споразумения за зони за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия. Ние взаимно оценяваме взаимодействието между Русия и Индия на световната сцена, включително в рамките на ООН и други многостранни платформи, като БРИКС, ШОС, Г-20", заключи Лавров.

От своя страна индийският министър на външните работи заяви, че неговата страна, като третият по големина потребител на петрол и газ в света, трябва да търси "достъпни ресурси", поради което има нужда и желае да поддържа отношенията си с Русия.

"Обсъдихме естественото сближаване на интересите между Индия и Русия. Ние всъщност помагаме за стабилизирането на световната икономика. В тези времена на нестабилност това, което правим, е нещо много добро. Ние ще продължим," подчерта той след срещата и добави, че двете страни имат "изключително стабилни, изпитани във времето отношения".

Индия увеличава доставките на руски петрол

Индия увеличава доставките на руски петрол

Москва предлага отстъпки