Индия заяви, че ще проучи предложението на западните държави за налагане на таван на цената на руския петрол, въпреки че някои местни рафинерии са заявили доставки на руски петрол и след 5 декември, когато таванът трябва да влезе в сила, предава Ройтерс.

Групата на седемте най-богати икономики (G7) се опитва да наложи механизъм за ограничаване на цените на износа на руски петрол до 5 декември, когато влизат в сила санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол.

"Мисля, че има изключение за Япония за Сахалин, освен това има за суров петрол, който идва по тръбопроводи, за тях има изключения...ще трябва да го разгледаме", каза министърът на петрола на Индия Хардип Синг Пури, попитан дали Индия ще следва планирания таван на цената на руския петрол.

Индия се превърна във втория най-голям купувач на руски петрол след Китай, тъй като някои западни субекти избягват покупките от Москва след нахлуването й в Украйна.

Русия насочва енергоносителите си към Азия

Русия насочва енергоносителите си към Азия

Китай остава най-големият купувач на руска енергия

Позицията на Ню Делхи относно тавана на цените се следи отблизо в световен мащаб като тест за това колко ефективен ще бъде планът за ограничаване на приходите от петрол на Русия. Москва заяви, че няма да доставя петрол на никоя страна, която наложи таван на цените.

Планът за таван на цените призовава страните от Г-7 да откажат застрахователни, финансови, брокерски, навигационни и други услуги за петролни товари на цена над приетия таван на цената на суровия петрол и петролните продукти, която все още не е определена.

Източник на Ройтерс коментира, че евентуалното спиране на покупките на руски петрол от Индия ще създаде "огромен енергиен дисбаланс", който няма да бъде поносим за някои икономики. "Това ще бъде проблем за всички, така че съм сигурен, че ще се появи решение през следващите няколко дни", заяви енергийният експерт.

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

ЕС обяви, че е в енергийна война с Русия