Новото споразумение между Русия и Иран за всеобхватно сътрудничество е временно отложено поради проблеми, пред които са изправени иранските партньори. Това съобщи служител на руското външно министерство, цитиран от "Ройтерс" и РИА Новости.

"Това е стратегическо решение на ръководството на двете страни", посочи Замир Кабулов, представител на руското МВнР и уточни, че процесът е спрян поради проблеми, които имат иранските партньори.

Москва и Техеран продължават работата си по всеобхватно двустранно споразумение за сътрудничество, въпреки че графикът на конкретни събития може да се измести. Това заяви по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той бе категоричен, че Русия възнамерява да развива връзки с Иран.

ISW: Русия с Иран са пред подпис на дългосрочно военно сътрудничество

ISW: Русия с Иран са пред подпис на дългосрочно военно сътрудничество

Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната"

През последните години Русия и Иран установиха близки отношения, противопоставяйки се на "пагубната външната политика" на САЩ в опит да установят "по-справедлив многополюсен световен ред".

След избухването на войната в Украйна Русия се зае да укрепва своите политически, търговски и военни връзки с Иран в задълбочаващи се отношения, които САЩ и Израел следят с безпокойство.

Работата по ново голямо споразумение между Москва и Техеран беше обявена през септември 2022 г. по време на среща между руския президент Владимир Путин и покойния президент на ислямската република Ебрахим Раиси.

Раиси - хардлайнер, смятан за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина в катастрофа с хеликоптер през май.

През януари руското външно министерство съобщи, че нов междудържавен договор, отразяващ "безпрецедентния подем" в отношенията между Русия и Иран, е във финалната си фаза на съгласуване и се очаква Путин и Раиси да го подпишат скоро.

Иран: Не се нуждаем от разрешение за отношенията ни с Русия

Иран: Не се нуждаем от разрешение за отношенията ни с Русия

Позиция на Техеран