Русия и Китай излязоха с позиция срещу разполагането на нова американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея

Преговорите между САЩ и Южна Корея за доставката на новата THAAD противоракетна система с подвижно наземно базиране за високо прихващане на ракети със среден обсег, започнаха след серията опити на Северна Корея с балистични ракети.

На съвместна пресконференция днес на външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И поведението на Пхенян беше определено като безотговорно. В същото време, по думите на Лавров, Вашингтон използва действията на Северна Корея като предлог за засилване на военния си потенциал в региона и разполагане на глобална система ПРО.

"Ние сме единни в това, че севернокорейската страна трябва да се въздържа от всякакви нови безотговорни стъпки и едновременно искаме да подчертаем контрапродуктивността и опасността от това да се използват действията на Пхенян, при всичката им неприемливост, като предлог, като повод за засилване на военния потенциал в региона и разгръщане тук, в този стратегически регион, на глобална противоракетна отбрана на САЩ", заявява Сергей Лавров.

От своя страна китайският министър И посочва, че плановете за разполагане на американско ПРО на Корейския полуостров ще засегнат стратегическата сигурност както на Китай, така и на Русия.