Русия и Китай планират да увеличат обема на търговския оборот до 200 млрд. долара към 2020 г. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.  

Китай е ключовият икономически партньор на Русия”, изтъкна Лавров на международната конференция под наслов „Русия и Китай: към новото качество на двустранните отношения”.

„Достигането на търговски оборот от 200 млрд. долара към 2020 г. е на дневен ред”, добави той, отбелязвайки, че „тази цел е по-скоро постижима”.  

„Основната предпоставка за успех е преминаването към нов модел на икономическо сътрудничество, което ще се осланя на по-близки производствени вериги и инвестиционни връзки”, разяснил още Лавров.

„Ние се надяваме да се задълбочи сътрудничеството между банковите институции на Русия и Китай, като Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка, банката на БРИКС и Евразийската банка за развитие”, заключи руският първи дипломат.  

Москва и Пекин работят по търговско и икономическо споразумение между Евразийския икономически съюз и Китай, уточни Лавров.

„Споразумението за търговско и икономическо сътрудничество между Евразийския икономически съюз и Китай се подготвя в рамките на Евразийската икономическа комисия”, отбелязал Лавров и добавил: „Ние сме в принципно съгласие да търсим пътища за съединяване на Евразийската интеграция и китайския проект за Икономически пояс Път на коприната.”

По думите на руския топ дипломат създаването на общо икономическо пространство е определено като ключова цел.