Президентът на Русия Владимир Путин, който в момента е на тридневна визита в Китай заяви, че високо оценява резултатите от руско-китайското сътрудничество, съобщи РИА Новости.

Благодарение на съвместните ни усилия ние повишихме нивото на руско-китайското сътрудничество до безпрецедентна висота и качество", казал Путин по време на срещата си президентът на Китай Ху Цзинтао.

Президентът на Русия припомнил, че още преди една година се е говорило за ново ниво на стратегическото партньорството между двете страни.

Възнамеряваме да продължим съвместната работа по този начин", подчертал той

Путин добавил, че основните интереси на Москва и Пекин в международната и икономическата сфера в по-голямата си част съвпадат.

Китайският президент от своя страна отново поздравил Путин за избирането му за държавен глава на Русия.

Убеден съм, че вашата визита ще допринесе за по-нататъшното развитие на всеобхватното стратегическо партньорство и сътрудничество", казал Ху Цзинтао.

Двамата президенти са подписали съвместна декларация за задълбочаване на руско-китайските отношения, всеобхватно и равноправно партньрство, и стратегическо взаимодействие.

В допълнение към декларацията двете държави са подписали повече от дузина документи - по-специално свързани с изграждането на атомни електроцентрали в Китай и сътрудничество в областта на атомната енергетика, взаимодействие и сътрудничество в областта на промишлеността, разширение в сферата на туризма, създаването на руско-китайски инвестиционен фонд и други.

Преди срещите Путин обяви, че иска задълбочаване на двустранната търговия, която достигна 84 милиарда долара миналата година между Русия и Китай.
Той каза пред държавната китайска медия, че ще настоява за увеличаване на търговския обмен между двете страни до 100 милиарда долара през 2015 година и 200 милиарда долара до 2020 г.

По думите на Путин, също така, Русия и Китай заедно трябва да работят за гарантиране сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион.

Руският президент води със себе си шестима министри, шефът на газовия гигант „Газпром" и други енергийни компании.

В сряда Путин ще се срещне с вицепрезидента Ли Къцян, който се спряга за премиерския пост и Си Джинпинг, спряган за президентското място.

По време на визитата си Путин ще участва на 12-тата Среща на Съвета на ръководителите на страните членки от Шанхайската организация за сътрудничество, която ще се проведе на 6-7 юни.

Организацията е създадена през 2001 година и в нея участват Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Индия, Иран, Монголия и Пакистан имат статут на наблюдатели. Афганистан и Туркменистан ще участват като гости.

Путин ще проведе двустранни срещи с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и с президента на Афганистан Хамид Карзай.