Държавните глави на Русия и Монголия - Владимир Путин и Халтмаагийн Батулга, са подновили Договора за дружба и всеобхватно стратегическо партньорство между двете страни, съобщават руските медии.

Путин е на посещение в Улан Батор, като по-рано отбеляза в интервю за монголски вестник, че договорът щял да има безсрочен характер и извеждал двустранните отношения на качествено ново равнище.

Двете правителства също така са подписали протоколи за възобновяване на действието на Споразумението между Русия и Монголия от 3 март 2004 г. за оказване на Улан Батор от страна на Москва на безвъзмездна военно-техническа помощ.

Руският президент смята взаимодействието между Москва и Улан Батор по въпросите на борбата с тероризма и военно-техническото сътрудничество между двете страни за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия

Руският президент напомнил, че през август в Монголия се състояха поредните съвместни военни учения и добавил, че тази практика ще продължи. По думите на руския държавен глава позициите на Русия и Монголия по актуални въпроси на регионалния и международния дневен ред съвпадали или са близки. 

Освен това се разширява взаимодействието във формата Русия - Монголия - Китай. "Приветстваме стремежа на Монголия да развива по-тесни контакти с Евразийския икономически съюз", заяви Путин.

От своя страна монголският президент Халтмаагийн Батулга изтъкна, че отношенията между Монголия и Русия са достигнали ново равнище и сътрудничеството им навлизало в нова ера.