Русия и САЩ са пред финализиране на текста на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Това обявиха на обща пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Хилари Клинтън, цитирани от РИА Новости.

Според Сергей Лавров, много скоро експертите ще предложат за одобрение на президентите на двете държави готовият текст. Руският външен министър отказа да прогнозира кога и къде ще бъде самата церемония по подписването.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посочи, че преговорите по ядреното разоръжаване ясно са показали как двете страни могат заедно да преодоляват глобалните предизвикателства.

На срещата е обхваната и темата за иранската ядрена програма, като и двете страни са подчертали общата си цел, а именно да не се допусне нарушаване на режима на неразпространение на ядрените оръжия.

Засягайки темата Афганистан, Хилари Клинтън изтъкна ролята на Русия за транзитните превози към тази страна и общия стремеж да се засили борбата с наркотрафика.