Русия и САЩ не са на едно мнение по въпроса за участието на Сирия и Иран в насилието в Близкия Изток. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не е видял никакво доказателство за подържането на подобна теза, съобщава БТА.

"Запознат съм със спекулациите, че Сирия и Иран са замесени в организирането на терористичните атаки. Приемаме това много сериозно, но искаме да видим факти", обяви външният министър Лавров в интервю за телевизионния канал Си Ен Ен.

"Досега не сме видели доказателства и работим всекидневно едновременно със Сирия и с Иран, с израелците, с палестинците, с ХАМАС и с Хизбула, като координираме усилията си с арабските страни, с изпратената от генералния секретар на ООН Кофи Анан в района мисия на ООН и комбинираме и координираме всички тези усилия, за да можем да постигнем мир", допълни Лавров.

Той уточни, че някои от лидерите на Хизбула и на ХАМАС живеят в Сирия. "Следователно сирийците говорят с тях и могат да им окажат известно влияние, но да не забравяме, че Хизбула е ливански феномен и не е внесен отвън", подчерта Лавров.

В същото време говорителят на израелското правителство заяви по американската телевизия Ей Би Си, че Иран и Сирия носят пълната отговорност за конфликта в Ливан.

От своя страна и държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс обяви по телевизия Си Би Ес, че "ясно вижда, че Сирия и Иран имат роля в конфликта в Близкия Изток и че те дори не се опитват да го скрият".

Сирийският посланик във Вашингтон отхвърли твърденията, че неговата страна обучава и въоръжава Хизбула. Той отрече също Сирия да изпраща военна помощ за Ливан. "Хизбула няма нужда от логистичната подкрепа на Сирия", заяви посланикът.

От друга страна и заместник държавният секретар Никълъс Бърнс бе категоричен, че в декларацията на Г-8 за Близкия Изток, която осъжда екстремистите и "тези, които ги подкрепят", се имат предвид тъкмо Сирия и Иран.