"Русия и Турция за момента не могат да намерят общ подход за методите как да се регулира ситуацията в Сирия. Но нашите оценки за ситуацията напълно съвпадат".

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на еднодневната си визита в Турция, където се срещна с премиера на страната Реджеп Ердоган, съобщава РИА Новости.

"Нашите позиции за Сирия са същите, но имаме различни идеи как бъдещето на Сирия да бъде изградено", подчерта Путин.

По думите му външните министри на двете страни са инструктирани да проведат допълнителни консултации за Сирия.

Русия не защитава правителството на Сирия и не е адвокат на близкоизточната страна, каза руският президент на съвместната си пресконференция с премиера Ердоган.

„Няма ядрени оръжия в Сирия. Не защитаваме режима и не сме адвокати на сирийския режим. Това, което ни притеснява, е бъдещето на Сирия.

Не искам да се повтарят станалите наскоро грешки", допълни той, имайки предвид международната подкрепа за либийската опозиция и смъртта на американския посланик в Бенгази на 11 септември, съобщават „Хюриет" и агенция „Анадола".

"Ще продължим да работим с Турция и света", добави руският държавен глава.

По отношение загиналите турски цивилни от сирийския снаряди Путин изтъкна: „Не можем да игнорираме снаряди на територията на страната. Турция и Русия са съседи, които имат големи отговорности. Ще продължим да се консултираме с нашите турски приятели".

Запитан за разполагането на противоракетна система „Пейтриът" в Турция до границата със Сирия, руският президент обясни, че Русия разбира турските притеснения по границата си, но разполагането на „Пейтриът" не е начинът, който руската страна предпочита.

Турският премиер Реджеп Ердоган изтъкна от своя страна, че търговските отношения между Турция и Русия са нараснали със 7 пъти, съобщава агенция „Анадола".

По време на съвместната пресконференция с Владимир Путин, Ердоган изтъкна, че през последните години търговският оборот между двете страни се е увеличил.

"Икономическото сътрудничество между Турция и Русия се развива и ние се радваме по отношение на подобряването. Търговските отношения са се увеличи със 7 пъти. Русия е вторият най-голям търговски партньор на Турция. Търговският оборот ще достигне 35 милиарда долара до края на годината", обясни турският премиер.

По време на визитата на Путин в Истанбул Русия и Турция сключиха 11 споразумения за сътрудничество, съобщава „Гласът на Русия".

След разговорите между Ердоган и путин двамата подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на маркетинга и търговията между „Роснефт" и „Чалък холдинг".

Русия и Турция също подписаха два Меморандума за разбирателство във финансовия сектор, споразумения в областта на културата, а руският държавен гигант „Росатом" и турското министерство на енергетиката подписаха съвместно декларация относно проекта АЕЦ „Аккюу".