Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрей Сибига заяви, че Москва и Киев все още не могат да се споразумеят за назначаването на "покровител". Според Женевските конвенции така се нарича държава, която със съгласието на двете страни в конфликта им помага да водят диалог за защита на цивилните. Това съобщи Би Би Си.

Според Сибига Украйна вече е получила "няколко предложения" от страни, които са искали да действат като покровители. "По две предложения вече получихме отказ от държавата-агресор (т.е. от Русия - Ред.)", каза зам.-министърът, цитиран от агенция "Укринформ".

Сибига не уточни кои страни са били обсъждани като кандидати.

През април украинският омбудсман Дмитрий Лубинец заяви, че във войната на Русия срещу Украйна сила-покровителка трябва да се появи "точно тази година".

Съгласно Женевските конвенции представителите на силата покровителка имат право, наред с други неща, да посещават всички места, където се намират граждани, защитени от международното право, да оценяват условията на живот в окупираните територии или в арестите и да осигуряват провеждането на хуманитарни операции.

Киев: Руските военни обезглавиха украински войник

Киев: Руските военни обезглавиха украински войник

Това представлява грубо нарушение на Женевските конвенции