Русия и Венецуела подписаха договор за строежа на първата атомна електроцентрала на територията на южноамериканската държава, предаде РИА Новости. Документът беше подписан в Москва по време на посещението на венецуелския президент Уго Чавес в руската столица.

Договореност за реализирането на проекта беше постигната още през април тази година по време на посещението на Владимир Путин в Каракас. Днешният договор беше подписан от руска страна от директора на „Росатом" Сергей Кириенко. Чавес и Медведев подписаха и двустранни договори, уреждащи партньорството между двете страни през 2010-2014г.

Уго Чавес е посещавал многократно Русия, като при последното си посещение през септември миналата година той обяви, че страната му признава независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

През ноември 2008г. за пръв път в рамките на 150-годишните руско-венецуелски отношения, руски държавен глава посети страната. Дипломатическите отношения между Русия и Венецуела са били прекратявани еднократно през 1952г, като възстановяването им датира от 70-те години.

По време на визитата енергийните министерства на двете страни подписаха меморандум, касаещ изкупуването на активите на „Бритиш петролиум" във Венецуела от руско-британската компания THK-BP. Британската нефтена компания има участие в разработката на две находища и управлението на една рафинерия. Общите запаси на разположение на BP са в размер на 1,2 млд. барела, а активите й са между 850 млн и 1 млд. щатски долара.

По информация на запознати, от края на септември THK-BP преговаря активно с BP са придобиване на активите им във Венецуела и Виетнам. Руско-британската компания е събрала 2 млд. долара от 16 банки чрез необезпечени кредити. Половината от тях са за покриване на текущите разходи, а останалите пари - за покупка на активи.

Според наблюдатели, след аварията в Мексиканския залив, BP търси възможност за набиране на свободни средства и планира да се раздели с активи на обща стойност от  15 млд. долара, за да бъдат ликвидирани последствията от екокатастрофата.

BP държи 50% от THK-BP, а другата половина е на руския консорциум AAR.

По време на посещението на Чавес в Москва стана ясно, че партидата зенитно-ракетни комплекси С-300, отказани на Иран, може да се окажат в Каракас. Това заяви директораътна Центъра за анализи на световната търговия с оръжие Игор Коротченко.

По думите му, властите във Венецуела са взели решение за създаване на ешелонирана система за противовъздушна отбрана с руско оборудване. При това положение вече произведените С-300ПМУ-1 може да бъдат продадени на южноамериканската страна, смята Коротченко.

Ракетите попаднаха под ударите на наложените на Иран санкции от ООН заедно с бронетехника, бойни самолети, хеликоптери и кораби.

Венецуела може да се възползва от ситуацията, но, според анализатора, в този случай ще се наложи да плати „в кеш" въоръжението, вместо да иска пореден заем от Русия. Според анализаторът, на този етап страната може да си го позволи.

Преди няколко години Москва даде на Каракас кредит в размер на 2,2 млд. долара за покупката на 92 танка Т-72М1М (южноамериканската страна иска да въведе на въоръжение нов основен танк и предстои покупка на 600 единици, като един от вариантите е модерният Т-90С), залпови установки „Смерч" и зенитни ракети С-300ВЭ.

Освен от С-300ПМУ-1, Венецуела се интересува от бронетранспортьорите БМП-3М, изтребителите Су-30МК2/СУ-35 (който до този момент не е изнасян), вертолети Ми-28Н и ЗРК „Тор". По-нататък в списъка са морски патрулни самолети на базата на Ил-114 и катери „Мираж".

Според анализатори, Каракас до този момент е хвърлил 4,4 млд. долара за руско оръжие - 24 изтребителя СУ-30МК2В, 100 хиляди автомата „Калашников", повече от 40 многоцелеви хеликоптера Ми-17В-5, 10 ударни хеликоптера Ми-35М2, три тежки транспортни хеликоптера Ми-26Т2, 5 хиляди снайперски карабини СВД, 12 ЗРК „Тор-М1", зенитни оръдия ЗУ-23-2 и партия преносими зенитни ракети „Игла-С"

В момента руски специалисти ръководят строежа на три военни завода във Венецуела - един за „Калашников", един за патрони и един за ремонт на хеликоптери. Планира се първите два завода да заработят до 2011г.