Русия има неоспорими доказателства, че събитията в Хан Шейхун са провокация. Това обяви специалният пратеник на руския президент Владимир Путин и ръководител на руската делегация в преговорите за Сирия в Астана Александър Лаврентиев, цитиран от РИА "Новости".

"Това е чиста провокация от страна на лица и структури, които не се интересуват от постигане на мир в Сирия. Но за съжаление всички наши обяснения, аргументи и опити за доказване се натъкват на пълно неразбиране от страна на Запада", коментирал Лаврентиев пред журналисти.

Франция хвърли вината върху Асад за химическата атака в Хан Шейхун

Франция хвърли вината върху Асад за химическата атака в Хан Шейхун

Никакво съмнение нямало, че атаката е извършена със зарин

Той добави, че Русия ще продължи да се опитва да убеди западните страни да променят позицията си по отношение на правителството на Сирия.

На 4 април сирийската опозиция обяви за 80 загинали и 200 ранени при нападение с химическо оръжие в град Хан Шейхун в провинция Идлиб. Западът обвини за химическата атака сирийските правителствени сили.

Дамаск отхвърли обвиненията и обвини бунтовниците и техните покровители. Сирийските власти твърдят, че никога не са използвали химическо оръжие нито срещу мирни граждани, нито срещу терористи, като целият химически арсенал е бил унищожен под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).