Богатият на енергийни ресурси Туркменистан е домакин на икономически форум, предназначен да засили сътрудничеството между държавите от Каспийско море. Миналата година лидерите на петте страни от Каспийско море подписаха конвенция, целяща да сложи край на десетилетия на несигурност относно експлоатацията на ресурсите, съобщава АП.

Споразумението между Русия, Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан установява правила за деклариране на териториалните води и риболовните зони на всяка страна, но въпросът за разделянето на морското дъно, което съдържа богати нефтени находища, подлежи на допълнителни преговори.

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Двамата се срещнаха в рамките на Първия каспийски икономически форум

Русия и Иран тепърва ще ратифицират споразумението от миналата година. Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ратификацията се очаква "в близко бъдеще".

Техеран се застъпва за създаването на организация за сътрудничество на каспийските страни, която трябва да се превърне в основа за икономическо сътрудничество в региона, коментира първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири на Каспийски икономически форум в Туркменистан, съобщава ТАСС.

"За да се формира стабилна база за развитие на икономическото сътрудничество на страните от Каспийското крайбрежие, са необходими специални механизми. Предлагаме да се създаде организация на сътрудничество на страните от Каспийското крайбрежие, която може да се превърне в подходяща платформа за този вид взаимодействие", обяснява Джахангири.

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината

Освен това е необходима здрава и подходяща правна основа за развитие на икономическите отношения между страните от каспийското крайбрежие, допълва той.

"Прилагането на споразумение за зона за свободна търговия между Иран и Евразийския икономически съюз (ЕИС) може да изведе регионалната търговия на ново ниво", каза той.

На 17 май 2018 г. ЕИС и Иран подписват временно споразумение за зона за свободна търговия, която има за цел да увеличи търговията между държавите чрез облекчаване на митническия режим. Проектът бе одобрен от иранския парламент.

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

САЩ се надява и на отказ от ядреното споразумение с Иран