Германия е взела решение за масово експулсиране на руски дипломати. Това съобщиха от руското външно министерство в събота за ТАСС.

"Германските власти взеха решение за поредното масово експулсиране на служители на руските дипломатически представителства в Германия. Ние категорично осъждаме тези действия на Берлин, който продължава демонстративно да разрушава целия масив руско-германски отношения, включително дипломатическото им измерение", коментират от ведомството.

От министерството заявяват, че германската страна е нарушила многократните си уверения в нежелание да афишира този сюжет, като е информирала за намерението си медиите, които според Русия редовно се използват за организиране на "контролирано изтичани" и подхвърляне на дезинформация.

Германия гони 30 руски дипломати за шпионаж

Германия гони 30 руски дипломати за шпионаж

Москва се закани да приложи същата мярка

"Като реакция на враждебните действия на Берлин от руска страна е взето решение за огледално експулсиране на германски дипломати от Русия, а също и за съществено ограничаване на максималния брой служители на германските дипломатически мисии в страната ни, за което беше официално уведомен посланикът на Германия в Русия Геза Андреас фон Гейр по време на разговори в руското външно министерство на 5 април 2023 г.", допълват от ведомството.

Повече от 20 германски дипломати са експулсирани от Русия в отговор на експулсирането на служители на руски дипломатически мисии от Германия, съобщи в ефира на телевизионния канал "Звезда" официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.