Съветник-посланикът на японското посолство в Москва е бил извикан в руското външно министерство в понеделник вечерта във връзка с незаконната дейност на Мотоки Тацунори, консул в Генералното консулство на Япония във Владивосток. Той е обявен за персона нон грата и трябва да напусне Русия в рамките на 48 часа, се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Руското външно министерство също така отбеляза, че пред японската страна е изразен остър протест във връзка с действията на генералния консул и е връчена нота със съответното съдържание.

По-рано Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност на Руската федерация съобщи, че японският дипломат е бил "заловен на местопрестъплението", докато е получавал секретна информация за текущите аспекти на сътрудничеството на Русия с една от страните от Азиатско-тихоокеанския регион и въздействието на санкционната политика на Запада върху икономическата ситуация в Приморския край. За тези сведения той е дал парична награда на руски гражданин.

Самият Тацунори, след като е бил задържан, е признал, че е нарушил закона. Това става ясно от видеозаписа на неговото интервю, разпространен в понеделник от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

Дипломатът е бил отведен в управлението на ФСБ в Приморския край. На въпроси дали разбира, че е нарушил руското законодателство и че събира секретни данни от руски граждани, той отговори и в двата случая: "Да, сега разбирам".

На видеозаписа се вижда и срещата му с руски гражданин в едно от заведенията, при която той се оглежда няколко пъти назад.

Японското посолство в Москва нарече неприемливо задържането на консул Тацунори. Това съобщи във вторник телевизионният канал NHK. От дипломатическата мисия са изразили съжаление за задържането, като са отбелязали, че то "нарушава Виенската конвенция и е абсолютно неприемливо". Посолството в тази връзка е отправило контрапротест. Тацунори ще напусне Русия до 28 септември.

Япония разширява забраната за износ за Русия заради ядрените заплахи

Япония разширява забраната за износ за Русия заради ядрените заплахи

Страната няма да изнася стоки, свързани с химически оръжия