Един от най-високопоставените генерали в НАТО Филип Брийлав предупреди американски сенатори, че Русия помага на сирийския президент Башар ал Асад да превърне бежанската криза в „оръжие” срещу Запада, съобщава „Франс прес”.

Брийдлав, който е върховен главнокомандващ на съюзническите натовски сили в Европа, който също така оглавява силите на САЩ в Европа, изтъкнал, че мащабният приток на мигранти от разкъсваната от война Сирия е имал дестабилизиращ ефект върху европейските страни, към които те се отправят, а това работело в полза на Москва.

„Заедно, Русия и режимът на Асад умишлено превръщат миграцията в оръжие в опит да разбият европейските структури и да прекършат европейската решителност”, коментирал ген. Брийдлав пред сенатската Комисия за въоръжените сили.  

Говорейки за 6-месечната въздушна кампания на Русия в подкрепа на Асад, както и за използването от страна на сирийския държавен ръководител на варелни бомби в райони, населени от цивилни хора, Брийдлав посочил, че Москва и Дамаск умишлено подхранвали масовото изселване на сирийци.

„Тези безразборни оръжия, използвани от Башар ал Асад, и непрецизното използване на оръжия от руските сили, не мога да намеря никаква друга причина за тях освен да предизвикат бягството на бежанците и да ги направят проблем за някой друг”, коментирал още Брийдлав.  

Брийдлав коментирал също, че настоящото масово преселение на мигранти към Европа осигурява прикритие за терористи и че масовото преселение позволява на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) да се разпространи "като рак".  

Генералът също така е обвинил Русия, че представлява нарастваща заплаха за САЩ.

Русия избра да бъде противник и представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за САЩ и нашите европейски съюзници и партньори”, отбелязал той и продължил: „Русия е готова да окаже неоспорвано влияние върху съседните си държави в нейната буферна зона... така че използва военна сила да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Грузия и други като Молдова.”

Той разкрил, че през миналата седмица американският посланик в Украйна е получил информация за 450 нападения по фронтовите линии в Източна Украйна, където проруските сепаратисти се противопоставят на прозападното управление в Киев.