Русия настоява за свикване на извънредно заседание на участниците в шестостранните преговори по проблемите на Корейския полуостров, заяви зам.-министърът на външните работи на страната Алексей Бородавкин, цитиран от Интерфакс.

„Считаме, че е редно да свикаме извънредно заседание на шестостранните преговори", заяви той на пресконференция в Москва.

В шестостранните преговори участват двете Кореи, Япония, САЩ, Русия и Китай.

Припомняме, президентът на Южна Корея Ли Мюн Бак заяви, че на международната общност й остава малко време, за да ликвидира ядрената заплаха, идваща от Северна Корея, чието ръководство си постави като основна цел до 2012 година да превърне страната в „мощна, велика и просперираща" държава.

 „Ние нямаме друг избор освен да разрешим проблема с ликвидирането на севернокорейската ядрена програма чрез дипломатическите усилия на шестостранните преговори", заяви още той.

Отношенията между двете Кореи през последните седмици рязко се влошиха. Южна Корея проведе редица  военни учения, съвместно със САЩ в спорния остров Йонпьон.

Припомняме, Северна Корея обвини Юга в провокации в отговор на предупреждението, оправено преди дни от Южна Корея, че са готови да осъществят въздушни атаки при евентуално ново нападение.

При масирания обстрел на 23 ноември загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.

В последствие от КНДР заявиха, че са били предизвикани от съседите си и са стреляли в отговор на снаряд, паднал в техни териториални води.

Пхенян заплаши, че всякакви последващи действия от стана на Сеул ще доведат до война.

В южнокорейската столица избухнаха безредици заради слабата, според част от обществото, реакция срещу нападението на Севера. Това коства и поста на военния министър на страната.

На погребението на загиналите войници, командирът на южнокорейската морска пехота заяви, че подчинените му ще "отмъстят" на Северна Корея.