Руското министерство на външните работи извика шарже д'афер на САЩ Стефани Холмс и изрази пред нея "остър протест във връзка с провокативните действия на американски репортери", които незаконно влязоха в Курск област, пише "БиБиСи".

За Москва, репортерите "пропагандно отразяват престъпленията на киевския режим" и гледа на тях като на поредно доказателство за участието на американски ЧВК на страната на въоръжените сили на Украйна по време на тяхното нахлуване на територията на Руската федерация."

От външното министерство подчертаха , че компетентните ведомства ще извършат необходимите следствени действия по отношение на замесените в това американски граждани, за да бъдат подведени под отговорност.

"Всички чуждестранни "специалисти" и наемници, които незаконно преминават границата на страната ни, автоматично стават легитимна военна цел за въоръжените сили на Руската федерация", се казва в изявление на външното министерство.

Министерството на външните работи заяви, че тези действия "ясно доказват участието на Съединените щати, като пряк участник в конфликта, в злонамерените планове на Зеленски".

Макар да не се споменава, вероятно става дума за частната военна компания Forward Observation Group - руските медии по-рано се позоваха на нейна публикация в Instagram преди четири дни.

За Кремъл медиите в Курска област също извършват десант

За Кремъл медиите в Курска област също извършват десант

Мария Захарова заплаши журналистите, отразяващи събитията в Курска област