Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова заплаши западните журналисти, които предават информация от Курска област.

Руската федерация засича всички случаи на незаконно проникване на представители на западни средства за масова информация на своя територия и ще предприеме мерки спрямо нарушителите, заяви Мария Захарова.

По думите й целта на "медийния десант" в окупираните от въоръжените сили на Украйна руски земи е дестабилизация на Русия и прикриване на престъпленията на Киев. "Руската федерация разглежда активността на западните медии в Курска област като доказателство за пряката им въвлеченост в хибридна агресия", заявява още говорителят на Външно.

Припомняме, че миналата седмица деятелността на двамата италиански журналисти от държавната телевизия RAI предизвика дипломатическо напрежение между Италия и Русия.

Четиричленен екип на RAI, работещ под украински военен ескорт, изготви първия репортаж от руския град Суджа, превзет по-миналата седмица по време на нахлуването на Украйна в Курск.

На реакцията на официална Москва, италианското външно министерство каза, че неговият посланик Чечилия Пичони е обяснила на руските власти, че RAI и неговите новинарски екипи са действали независимо. "Журналистиката не е престъпление. Възможността на московските власти да пратят Стефания Батистини и Симоне Траини на съд е неприемлива. Репортажите не се правят с предварително разрешение", заявиха в съвместно изявление профсъюзът RAI Usigrai и италианският национален медиен синдикат FNSI.