Включването на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в базата данни на украинския сайт "Миротворец" потвърждава, че европейските страни, които са си затворили очите за съществуването на ресурса, са насочили дейността на екстремистите срещу себе си. Това заяви в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Киевските терористи добавиха генералния секретар на ООН към базата данни "Миротворец". Нека ви напомня, към същата тази, която е списък с планирани жертви или, както се казва, списък за убити. Англосаксонците, които все още защитават този сайт на техните сървъри, са хранили поредната терористична клетка, която е започнала да поглъща собствените си протежета. Нека ви напомня, че Гутериш е португалец по регистрация, отдаден на заповедите на НАТО", написа дипломатът в своя канал в Telegram.

Сайтът "Миротворец" е създаден през 2014 г., за да идентифицира и публикува лични данни на всички, за които се твърди, че заплашват националната сигурност на Украйна. 

В него попаднаха и имена на българи. 

През август миналата година, Кирило Буданов, ръководител на украинското Главно разузнавателно управление, в ексклузивно интервю за bTV заяви, че сайтът "Миротворец" е лична инициатива и не води до никакви юридически последствия.

Това е абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора относно дейността на други хора, относно това как те спрямо субективната си преценка, възприемат дейността им - като ущърб на Украйна или изказванията им са в ущърб на Украйна, обясни той.

Украйна сърдита на Гутериш - приел поканата на Путин за БРИКС, а за мирната ѝ среща - не

Украйна сърдита на Гутериш - приел поканата на Путин за БРИКС, а за мирната ѝ среща - не

Това е погрешен избор, който не насърчава каузата на мира. Той само вреди на репутацията на ООН

Припомняме, че Украйна разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за това, че е приел поканата от руския президент Владимир Путин за срещата на върха на БРИКС, а същевременно стои настрана от "мирна среща" за войната в Украйна. 

"Генералният секретар на ООН отказа поканата на Украйна за първата среща на върха за глобален мир в Швейцария", подчертаха от Министерството на външните работи в социалната мрежа Х.

"Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не насърчава каузата на мира. Той само вреди на репутацията на ООН", категорични са от ведомството.

По-рано този месец говорител на руското външно министерство съобщи, че Гутериш е уведомил министър Сергей Лавров на Общото събрание на ООН миналия месец, че възнамерява да отиде в Казан.

Попитан вчера дали Гутериш ще присъства на форума обаче, заместник-говорителят на ООН Фархам Хак отвърна: "Съобщенията за бъдещите му пътувания ще бъдат по-късно".

Антонио Гутериш пристигна в Казан за срещата на БРИКС

Антонио Гутериш пристигна в Казан за срещата на БРИКС

Той ще разговаря с Владимир Путин за мир в Украйна

Общото събрание на ООН прие няколко резолюции, осъждащи руското нахлуване в Украйна.

За последно Гутериш посети Русия през април 2022 г., малко след началото на войната. След това той проведе разговори с Путин, а след това посети Киев и се срещна там с украинския президент Володимир Зеленски.