Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира потенциалните санкции на САЩ срещу проекта за газопровод "Северен поток-2", като нарече действията на Вашингтон по въпроса "рекетиране на международната сцена", съобщават руските медии.

"Враждебното и неконкурентно отношение на САЩ към този изключително икономически проект е добре известно, това не е новина. Ние сме наясно, че си имаме работа с опити за безпринципна конкуренция, а понякога и с действия, които представляват рекетиране или заграбване на активи на международната сцена", подчерта говорителят на руския президент Владимир Путин.

Лавров негодува, че "Северен поток-2" среща политически спънки

Лавров негодува, че "Северен поток-2" среща политически спънки

Въпреки че според него бил само и единствено търговски проект

Това става, след като топ мениджър на германската енергийна компания Uniper заяви, че потенциалните американски санкции срещу "Северен поток-2" могат да спрат финансовата подкрепа на партньорите за проекта, но посочвайки, че няма да могат да спрат газопровода.

"Понастоящем работим под специфичното ръководство на OFAC (Службата на САЩ за контрол на чуждестранните активи)... Финансирането на проекта се изпълнява въз основа на договори, сключени преди влизането в сила в САЩ на каквото и да е законодателство за налагане на санкции", посочи изпълнителният директор на Uniper по време на конферентен разговор с инвеститорите.

Изявлението следва съобщението, направено от председателя на Комисията по енергетика и природни ресурси към Сената на САЩ Лиза Мурковски, която заяви, че американският сенат не обмисля никакво законодателство, което налага санкции за "Северен поток-2". Сенаторът обаче добави, че има притеснения относно това, че Русия "използва ресурсните си богатства като политически лост".

Новите правила са проблем за „Северен поток 2“, въпреки компромиса

Новите правила са проблем за „Северен поток 2“, въпреки компромиса

Може да остане полупразен…

Коментарът последва информация във в. "Уолстрийт джърнъл", в която се изтъква, че Вашингтон е решил да премине към налагане на санкции върху проекта за газопровод, които ще бъдат наложени чрез изменения в Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции (CAATSA), механизъм, който се използва от САЩ за налагане на санкции срещу Москва.

Според американското издание санкциите на САЩ ще засегнат инвеститорите и фирмите, които работят по проекта "Северен поток-2".

САЩ многократно изразяваха противопоставянето си на проекта, твърдейки, че той е средство за политически контрол, използвано от Русия за упражняване на натиск върху Украйна и Европейския съюз.

САЩ правят всичко по силите си да блокират "Северен поток-2"

САЩ правят всичко по силите си да блокират "Северен поток-2"

Вредял на Европа и насочвал пари към Русия