Русия нахока Великобритания, че я е атакувала, определяйки я като агресор, като подчерта, че британският премиер Тереза Мей била по-заинтересована от публична реторика, отколкото от справянето с реалните заплахи, пред които е изправен Западът, съобщава "Ройтерс".

Великобритания вдигна по спешност два изтребителя "Тайфун" в понеделник, за да пресрещне руски бомбардировачи, летящи близо до въздушното пространство на Обединеното кралство. Това е последният от поредицата подобни инциденти, при който британски военни сили бяха разгърнати заради опасения от руско военно нахлуване.

Два британски изтребителя пресрещат руски самолети

Два британски изтребителя пресрещат руски самолети

Летели близо до въздушното пространство на Великобритания

Попитан за коментар относно маневрите, говорител на руското посолство в Лондон заяви, че такива изявления от страна на британското военно министерство били част от общуването с обществеността, насочено към подкопаване на имиджа на Русия.

"Ние разглеждаме тези и подобни изявления като пиар упражнение, имащи за цел да покажат някаква предполагаема "агресивност" от страна на Русия, както и самоувереността на някои британски политици", се посочва в изявление на посолството на английски език.

"Никога не е имало нахлуване във въздушното пространство на Великобритания и никакъв руски самолет не е бил принуждаван да кацне или дори да промени курса си", се изтъква, като се допълва: "Руските самолети извършват рутинни полети в международното въздушно пространство."

Отношенията между Русия и Великобритания са напрегнати. Тереза Мей през миналата година обвини Москва във военна агресия, а през декември британският външен министър Борис Джонсън заяви, че има изобилие от доказателства, че Русия се намесва в чужди избори.