Проучване на Conflict Observatory, подкрепено от Държавния департамент на САЩ, твърди, че руските окупационни власти принуждават украинците да приемат руско гражданство, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В случай на отказ украинците са изправени пред всякакви ограничения. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че докладът описва подробно кампания за принуждаване на жителите на Украйна да приемат руско гражданство.

"Онези, които отказват да го направят, са изправени пред ограничен достъп до обществени услуги, заетост и собственост. Това се отразява на тяхната мобилност, здраве и препитание", каза той.

В доклада на Conflict Observatory се казва, че Русия е започнала системна работа, за да принуди жителите на окупираните територии на Украйна да приемат руско гражданство като част от програма за укрепване на властта си.

Жителите на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области са заплашвани с възможно задържане и депортиране, сплашвани, ограничени в получаването на хуманитарна помощ и вещи от първа необходимост, пишат авторите на доклада. Всичко това се прави, за да бъдат принудени да приемат руско гражданство.

Успоредно с това тече кампания за паспортизация, която Русия вече води в Крим, както и в Донецка и Луганска области от 2014 г.

"Въз основа на цялостен анализ на материали с отворен код Центърът за изследване и развитие на Йейлския университет идентифицира законите и тактиките, използвани, за да направят невъзможно жителите да оцелеят в домовете си, освен ако не вземат руско гражданство", се казва в доклада.

Според авторите му тези действия нарушават международното право, включително забраната за дискриминация срещу хора, живеещи под окупация, на базата на националност, както и принуждаването на хората да се закълнат във вярност към окупационната власт - в съответствие с Хагската и Женевската конвенции това е незаконно.

Докладът цитира руски закони, според които жителите на окупираните територии на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, които са получили руско гражданство, могат едностранно да подадат молба за отказ от украинско гражданство, без да уведомяват Украйна.

Жителите на окупираните територии на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, които не са получили руско гражданство преди 1 юли 2024 г., ще се считат за "чужденци" или "лица без гражданство" и ще подлежат на евентуална депортация.

Лондон: В окупираните украински територии раздават насила руски паспорти

Лондон: В окупираните украински територии раздават насила руски паспорти

Русия използва паспортите като инструмент за "русификация"