Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова настоя, че ЕС и НАТО трябва да принудят правителството в Прищина да изтегли специалните части от северната част на Косово, информира RT.

Съответният коментар на говорителката на руското външно министерство е публикуван на сайта на външното министерство на Русия.

Захарова отбеляза, че натовските Сили за Косово и Мисията на ЕС за върховенство на закона имат необходимите мандати за противодействие на беззаконието. В съобщението се отбелязва, че тези структури носят отговорност за защитата на цивилните, гарантирането на мира и сигурността.

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Борел призова Косово и Сърбия към незабавна деескалация „без допълнителни условия“

Преговори с посредничеството на ЕС…

"Време е да се окаже енергичен натиск върху администрацията в Прищина, за да бъде принудена да изтегли специалните части от Северно Косово и да предотврати ситуацията да стигне до открит конфликт", настоя Захарова.

Външното министерство на Русия отбеляза, че са регистрирали нарастване на напрежението в Косово, провокирано от безотговорните действия на косовските албански власти.

По данни на руското външно ведомство от 20 септември Прищина "фактически възпрепятства придвижването на транспорта между предимно сръбските северни райони на провинцията и централната част на Сърбия". Цивилните са подложени на насилие, сред които има пострадали.

Позицията на Русия не е изненадваща, тъй като тя покровителства Сърбия на Балканите и отцепването на Косово от Белград е трън в нейните очи. 

Най-голямата тревога за Сърбия е Косово и Метохия

Най-голямата тревога за Сърбия е Косово и Метохия

Сръбското малцинство е подлагано на прочистване, според Белград