Вземайки предвид обръщението на южноосетинския и абхазкия президенти, позицията на двата народа, мнението на народа на Русия, позицията на двете камари на руския парламент, президентът Медведев взе решение за обяви двете области за независими и за сключване на договори за приятелство и взаимопомощ.

Това каза посланикът на Русия у нас Юрий Исаков по повод на признаването независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

Припомняме, Исаков вчера връчи акредитативните си писма на президента Първанов, а днес на брифинг в БТА обясни руската позиция по случая с двете републики.
Посланикът не пожела да коментира сигналите за доставка на българско оръжие за Грузия.

"Не бих искал да се задълбочавам в подробностите за опасността от превъоръжаване на Грузия, тъй като става дума за доста деликатни отношения", каза дипломатът.
Русия има информация за такава подкрепа към режима на Саакашвили и от САЩ.

„Нашите американски партньори подчертаваха, че се стараят да въздържат агресивните намерение на Саакашвили. Ние нямаме основания да не им вярваме", обясни руският дипломат.

В началото на коментара си за последните събития в кавказкия регион посланикът разказа предисторията на конфликта, който по думите му започва в началото на 90 години на 20 век.
По думите му грузинците никога не са искали да разговарят с южноосетинските и абхазките власти.
Грузинската страна никога не е имала желание за диалог, категоричен бе Исаков.
С въвеждането на грузински контингент в Абхазия през 2006 година са сринати всички предишни споразумения.

През цялото това време Русия се стараеше да игнорира всички признаци на конфликта, изтъкна руският дипломат, като добави, че Грузия от своя страна е игнорирала конституционното правото на тези народи да решават за своя статут, и е игнорирала резултатите от референдума от края на 80-те годни.

Дипломатът повтори тезата, че в нощта срещу 8 август, когато и започнала агресията над Цхинвали и населението, е станало ясно, че няма никаква друга възможност, освен самостоятелност за двете републики, извън състава на Грузия.

Исаков обърна внимание на това, че руските власти редовно са подсещали своите партньори, че не е редно да се доставят оръжия на режима на Саакашвили, защото това „волно или неволно създава усещане за безнаказаност".
Съвсем малка и призрачна надежда за разрешаване на конфликта, по думите на руския представител в България, се появи на 12 август при създаване на плана от 6 точки между Медведев и Саркози.
По думите му решението на Русия да признае двете области за независими, се основава преди всичко на устава на ООН, декларацията за принципите на международното право и редица други основополагащи международни документи.
Исаков изрази надежда, че рано или късно грузинският народ, към когото Русия изпитва искрени чувства на симпатия и приятелство, ще има достойни ръководители.

Вратата от страна на Русия остава отворена към НАТО и ЕС, посочи посланикът.
Русия не е беден роднина, заяви Исаков по повод на острите реакции от страна на двете организации, и подчерта, че трябва да се помисли кой всъщност е по-заинтересован от това сътрудничество.

Посланикът увери, че никакви спънки за товарене и разтоварване не съществуват на пристанище Поти - дори и за американските кораби.
Русия опази Южна Осетия и Абхазия от заличаването им, от физическото им унищожаване, категоричен бе той.

Посланикът не се ангажира в прогноза за грузинската позиция, но изрази надежда че тя ще е прагматична и ще отчете реалностите.
По думите му минимум от 15 години насам Абхазия и Южна Осетия не са част от Грузия по нито един признак.