Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че докато Русия е основен доставчик на петрол и газ за Турция, тя не е единственият, след като напрежението между двете държави ескалира заради свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители на турско-сирийската граница.

Възможно е да намерим различни доставчици (на газ и петрол)”, подчертал Ердоган в реч, предавана по телевизията, препращайки към Катар и Азербайджан, съобщава "Франс прес".

Силният човек в Турция подчертал, че Русия не е дала никакви знаци, че кризата ще се отрази на енергийното партньорство между двете държави, но той намекна, че Анкара търси нови доставчици на енергийни суровини.  

Тази седмица турският президент посети Катар, където той постигна споразумение за закупуването на втечнен природен газ, докато турският премиер Ахмед Давутоглу посети богатия на енергийни ресурси Азербайджан.

Турция зависи от външни доставчици за 90,5 процента от нужния ѝ петрол и за 98,5 процента от нуждите ѝ от газ, поясни Ердоган.

Говорейки за опасенията от възможен недостиг на природен газ, Ердоган изтъкнал, че Турция може също така да използва своите възобновяеми енергийни ресурси.

Руският енергиен министър обяви в четвъртък, че Москва е прекратила преговорите относно проекта „Турски поток”. Ердоган отхвърли това като „лъжа”, подчертавайки, че всъщност Турция е спряла проекта, което станало дълго преди инцидента с руския самолет, защото Русия не се съобразявала с исканията на Турция.