Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира, че Русия не знаела как ще се развие ситуацията в Сирия по отношение на запазването на териториалната цялост на страната, предаде "Интерфакс".

"Не знаем как ще се развие ситуацията по въпроса, дали е възможно да се запази Сирия като единна държава", подчертал Рябков в интервю за германската телевизия "Дойче веле".

Путин и Тръмп нямало да позволят въоръжен конфликт между Русия и САЩ

Путин и Тръмп нямало да позволят въоръжен конфликт между Русия и САЩ

Това увери руският външен министър Сергей Лавров

По-рано руският външен министър Сергей Лавров изтъкна, че военните удари на САЩ срещу Сирия през миналата седмица са премахнали каквото и да е морално задължение, според което Русия трябваше да откаже да предостави противоракетни системи С-300 на съюзника си сирийския президент Башар Асад.

По думите на Лавров, преди ударите на САЩ срещу Сирия, Русия е казала кои райони в Сирия представляват "червени линии" за Москва и че военните действия на САЩ не са преминали тези линии.

Русия се закани да се противопостави на всякакви нови удари срещу Сирия

Русия се закани да се противопостави на всякакви нови удари срещу Сирия

Гласи се за по-твърд отговор при бъдеща провокация на САЩ

Руски военачалник също заяви, че Москва ще обмисли доставката на противоракетни системи С-300 на Сирия след ударите на САЩ, Великобритания и Франция. Трите страни изстреляха 105 ракети през миналата седмица като ответен удар за предполагаема атака с химическо оръжие на сирийските правителствени сили в контролирания тогава от бунтовниците град Дума.

Според военни анализатори системата С-300 би подобрила способността на Русия да контролира въздушното пространство в Сирия, където руските сили подкрепят правителството на Асад и биха могли да бъдат насочени към възпиране на по-твърди действия на САЩ.